Inspector Morse

Welkom bij www.inspectormorse.nl, dé Nederlandstalige fanpagina voor Inspector Morse en sergeant Lewis, gebaseerd op de boeken van Colin Dexter.

Inspector Morse is de titel van een populaire televisieserie die van 1987 tot 2000 op de Britse televisie te zien was, maar ook heel bekend werd in België en Nederland door de uitzendingen op de KRO en op Canvas. De tv-serie kent 33 afleveringen. In de meeste afleveringen heeft Colin Dexter een cameo-optreden. De muziek van de serie, gecomponeerd door Barrington Pheloung, bevat een motief dat gebaseerd is op de morsecode voor M.O.R.S.E.:(-- --- ·-· ··· ·).

Hoofdrolspeler is John Thaw als Inspector Endeavour Morse, geassisteerd door Sergeant Robbie Lewis, gespeeld door Kevin Whately. Het hoofdpersonage dat vaak last heeft van z'n ochtendhumeur en zijn eten laat staan voor alcohol. Een betere politieman is er echter niet te vinden. Morse houdt zijn voornaam angstvallig geheim tot aan het eind van het op-twee-na-laatste boek, Death is Now My Neighbour (1996), waarin hij hem onder grote druk vertelt, en dan nog on eerste instantie slechts als anagram ('Around Eve').

Muziek speelt zowel in de tv-serie net als in de boeken een belangrijke rol. In de boeken is Inspector Morse vooral een liefhebber van de muziek van Richard Wagner, in de tv-serie vooral van Wolfgang Amadeus Mozart. Naast de klassieke muziek, werd de serie ook voorzien van eigen muziek, gecomponeerd door de Australische componist en gitarist Barrington Pheloung.

De introspectieve muziek van Pheloung voor piano en gitaar, legt weinig nadruk op de actie, maar vooral op de emoties van de personages en de manier waarop zij de gebeurtenissen ondergaan.


Copyright © 1996-2016 inspectormorse.nl.